انگور میوه ی درخت تاک یا مو است، تاک درختچه ای چوبی و بالا رونده، بسیار هرس و فرم پذیر، با برگ های پهن و پنجه ای، ساقه اش دارای پیچک که پیچک ها روبروی برگ ها قرار دارند، گل های آن کوچک و سبزفام و میوه آن گوشتی و آبدار که در گونه های زراعی معمولا بدون دانه ولی در گونه های وحشی با دانه، دانه دارای پوسته ای محکم، استخوانی و مغزدانه سرشار از مواد روغنی است. این دانه از سیستم گوارش پرندگان عبور کرده نه تنها هضم نشده بلکه برای رویش نیز آماده می شود و این خود راهی برای انتشار گیاه به نقاط دوردست و متفاوت است و در واقع پرندگان عامل پراکنش گیاه هستند.
درخت مو و میوه اش انگور آنچنان در شکل، رنگ و طعم متنوع هست که شاید هیچگاه همه آنها را نتوان بررسی و شناسایی کرد. خاستگاه تاک ایران است (چرا که فقط در استان های شمالی آنچنان تنوع دارد که موجب شگفتی ست) و در زمان های دور شاید دورتر از حافظه تاریخ به تمام دنیا انتشار یافت.
نام فارسی درخت: تاک، مو، رَز، رَزان، رَزگون، انگوردار
نام میوه نارس: غوره و نام میوه: انگور
نام میوه ی خشک: کشمش، مویز
نام فرآورده: می، شراب (Vine) و سرکه
نام انگلیسی: Grapes
نام علمی: .Vitis vinifera L از تیره Vitaceae
درخت تاک و به ویژه میوه آن انگور یکی از مهمترین و پرتوجه ترین گیاهان روی کره خاکی هستند بدون استثنا در همه ی کتاب های مقدس ادیان از آن نام برده شده و گیاهی است که از ریشه تا هسته میوه آن هزاران کاربرد دارد و از آنها استفاده می شود و در اقتصاد و صنعت بسیار با اهمیت بوده و نقش بسیار مهمی در درآمد بسیاری از کشورها چه در گذشته و چه هم اکنون دارد و به این لحاظ چه جشن ها برایش گرفته نشده و هم اکنون هم گرفته نمی شود.
باتوجه به اسناد به دست آمده در پرسپولیس در زمان هخامنشیان باغ ها و مزارع انگور بسیار مورد توجه بوده و ملکه وقت بانو آتوسا (دختر کوروش بزرگ، همسر داریوش بزرگ، مادر خشایارشاه) خود شخصا به امور و مسائل کشاورزان رسیدگی می کرده و در همان زمان بود که فرآورده های کشاورزی ایران به ویژه می (شراب) پارسی زبانزد عالمیان گشت. با ترجمه لوح های به دست آمده از پرسپولیس آشکار شده که بخشی از کارمزد سرکارگران و کارگران ساخت بنای با شکوه و عظیم پرسپولیس شراب ناب شیراز بوده است. هم اکنون نیز شرابی با نام شیراز یکی از بهترین ها در ایالات متحده است که حاصل کشت و صنعت نوعی انگور استان فارس است.
امروز در ایران انگورهای بسیار منحصر به فرد وجود دارد که خاص کشور خودمان بوده که گاه به دلیل طراوت و لطافت تاب و توان انبار را نداشته و فقط در شهرها و روستاها مصرف می شود، انگور یاقوتی، انگور گلاب که بسیار معطر است، انگور شکر شیراز و …
انگور:
1- بیش از سایر میوه ها ویتامین دارد.
2- قند انگور مستقیم و آسان وارد خون می شود.
3- دارای بسیاری از املاح مهم و اساسی است که بدن به آن نیاز دارد.
4- انگور هم لاغر كننده است و هم چاق كننده بدين گونه كه اگر انگور را از صبح تا ظهر خالي ميل كنيد لاغر كننده است و اگر آن را همراه با غذا ميل كنيد چاق كننده است.
5- تنها میوه ای است که پس از خشک شدن ارزش غذایی خود را از دست نداده و حتی ارزش آن بالا هم می رود.
6- انگور برای کم خونی، مجاری گوارشی، مجاری ادراری، چربی خون، قلب، در درمان سل ریوی و سیاه سرفه و…مفید است.
7- برای تقویت و طراوت و روشن کردن رنگ پوست، آب انگور را با یک تکه پنبه به صورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی کمی جوش شیرین بشوئید.
و …
انگور خشک شده را کشمش مینامند. همانقدر که انگور انواع و اقسام مختلف دارد، طبیعی است که این تنوع را در کشمش نیز وجود دارد. در یک دستهبندی کلی، رایجترین کشمشهای مورد استفاده به ۲ تا ۳ دسته تقسیم میشوند:
1- کشمش سبز که بهصورت آجیل مصرف میشود.
2- کشمش سیاه یا قهوهای که به دلیل کاربرد آن در بعضی پلوها مانند عدسپلو، به کشمش پلویی معروف است.
البته دسته سومی از کشمش نیز وجود دارد که مانند کشمش سبز بهعنوان آجیل مورد استفاده قرار گرفته و حاصل خشک شدن انگور شاهانی است. این کشمش را مویز مینامند.
1- کشمش یک منبع غنی از مواد غذایی انرژیزاست. مقدار انرژی حاصل از کشمش بسیار بیشتر از خود انگور است.
2- کشمش سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است.
3- کشمش برای رفع کمخونی و ضعف عمومی بدن بسیار مفید است، اشتهاآور بوده و در رفع سموم از بدن و فعالیت کلیهها نقش موثری دارد.
4- خوردن کشمش به کسانی که دچار بیماری رماتیسم هستند و همچنین به خانمهای باردار و مادران شیرده همواره توصیه میشود.
5- کشمش دارای فیبر زیادی است که به کاهش کلسترول و بهبود عملکرد رودهها کمک میکند.
6- كشمش تقويت كننده بدن است و اگر آن را مانند چاي دم كنيد و بنوشيد، براي نرم كردن سينه و درد گلو مفيد است.
7- مصرف این میوه خشک برای افرادی که به افسردگی، اضطراب و مشکلات عصبی دچار هستند، توصیه میشود.
و …
انگور نارس را غوره گویند:
1- غوره با طعم ترش خود یکی از چاشنی های مفید است که لاغر کننده است.
2- باعث افتادن سنگ کلیه می شود.
3- آب غوره ضد رماتیسم و دردهای مفصلی است.
4- در دفع زردی موثرست.
5- خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو مياندازد.
6- حرارت و صفرای بدن را دفع و رودهها را ضدعفونی میكند.
7- آب غوره تقويتكننده كبد است.
و…
فواید روغن مغز دانه، برگ و … بماند.
شراب نوشیدنی الکلی است که از تخمیر انگور به دست می آید، شراب سرخ رایج ترین نوع شراب انگور است که رنگ سرخ این شراب در جریان تخمیر، از حل شدن مواد رنگی پوست انگور در الکل به وجود می آید. شراب یا می فقط یک نوشیدنی است که به طبع و ذائقه بسیاری خوش می نماید ولی الکل داخل این نوشیدنی مناسب نیست و فقط در تحقیقات اخیر گفته شده نوشیدن شراب سرخ می تواند به کاهش ابتلا به سرطان پروستات کمک کند، جالب اینکه باید به میزان زیاد از شراب استاندارد نوشید تا به میزان مناسب این ماده رسید، بماند که با خوردن پوست انگور می توان این ماده را به دست آورد و تازه خوردن هر لیوان شراب 4 کیلو به وزن اضافه می کند.
به دلیل طولانی نشدن پست فواید و خواص غذایی و دارویی انگور، کشمش و غوره بسیار بسیار خلاصه گفته شد.
—————————————————–
لنگ نویس:
1- یکی از دوستام که پایان نامه اش در مورد انگور بود، گفت بهم که بیشترین میزان انگور تولید شده صرف تولید شراب میشه!
2- توبه ها را بشکنید ای باده خواران…
3- ما را که به جر توبه شکستن هنری نیست!
4- نمی دونم تا به حال صدای همای رو گوش دادین یا نه ؟
5- منبع اطلاعات بالا یکی از دوستان عزیزه که گیاهشناسه و قبلا هم مطالبی از ایشون گذاشته بودم 😉
با سپاس کاوه گیــــــــلانی
Filed under: گوناگون، روزانه | Tagged: كم خوني، مو، ميوه ايراني، معجزه، ويتامين موجود در ميوه، Vitaceae، انگور، تاك، داروي گياهي، درمان |
Wine is correct not vine
این که گفتی یعنی چی ؟ Vine اسم علمیه انگوره دیگه ! مشکل کجاست ؟
[…] راستی این مطلب رو هم کسایی که اهل می نوشیدن هستند بخونن […]
درود
کاوه جان دست خوش، پسر جبران روزهای نبوده رو کردی
استفاده بردیم و سپاس
منظور عماد اینه که شراب رو در انگلیسی با w می نویسند wine
باز هم سپاس و به امید روزهای بهتر برای همه به خصوص شما دوست عزیز
بدرود
متشكرم
قابلی نداشت دوست عزیز
خیلی ممنون عالی بود
خواهش می کنم